Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Respiratia completa a yoghinilor

In jos

Respiratia completa a yoghinilor Empty Respiratia completa a yoghinilor

Mesaj  dane Mar Mar 09, 2010 7:30 pm

Respiratia completa a yoghinilor

Respiratia completa a yoghinilor intruneste in sine toate aspectele pozitive ale respiratiilor superioara, mijlocie si inferioara. Ea pune in actiune intregul aparat respirator, viecare alveola si muschi al sistemului de respiratie. Maximum de beneficiu se obtine printr’un consum minim de energie. Cavitatea toracica se dilata in toate directiile si fiecare parte a mecanismului sau respirator actioneaza intreaga sa capacitate.
Una din particularitatile cele mai importante ale acestei metode este aceea ca toti muschii aparatului respirator se afla in miscare, in timp ce in cazul celorlalte forme de respiratie o parte dintre muschi nu se misca aproape deloc. In timpul respiratiei complete se pun in miscare muschii actionati de coaste, iar plamanii se dilata.
Diafragma are astfel o libertate totala de a’si indeplini menirea si de a oferi plamanilor cel mai mare ajutor. Coastele inferioare sunt trase in jos de diafragma, in timp ce ceilalti muschi le tin pe loc, iar cei intercostali le trag in sus, fapt pentru care partea din mijloc a pieptului se dilata la maximum. Partea superioara a plamanilor se umple cu aer in totalitate, datorita acelorasi muschi intercostali. O astfel de actiune comuna si simultana a tuturor muschilor partilor superioara, mijlocie si inferioara a pieptului si a diafragmei, da rezultatele cele mai bune.

Urmatorul exercitiu simplu va va arata clar ce inseamna aceasta respiratie.
1. stati in picioare sau sezut, cu spatele drept. Inpirand aerul usor pe nas, umpleti mai intai partea inferioara a plamanilor, ceea ce se obtine miscand diafragma care, lasandu’se in jos, exercita o usoara presiune asupra organelor abdominale si impinge inainte partea anterioara a abdomenului. Umpleti apoi regiunea de mijloc a plamanilor, ridicand coastele inferioare, sternul si pieptul. Apoi umpleti partea superioara a plamanilor, impingand inainte si ridicand partea superioara a pieptului, cu cele sapte perechi de coaste superioare. In miscarea finala, abdomenul se contracta usor, miscare care sprijina plamanii, ajutand sa se umple si partile sale superioare.
La o prima lectura poate parea ca o astfel de respiratie consta din trei miscari distincte, dar nu acesta este adevarul. Inspiratia este continua si toata cavitatea toracica, de la diafragma pana la cel mai de sus punct al pieptului, in regiunea claviculara, se dilata cu o miscare uniforma. Trebuie sa evitati inspiratiile prea bruste ori intermitente; incercati sa obtineti respiratii cu actiune regulata si continua. Practica va domina imediat tendinta de a divide inspiratia in trei miscari si va va oferi ca rezultat o respiratie continua si uniforma. Dupa cateva exercitii, inspiratia se va prelungi cu doua sau trei secunde.
2. Tineti’va respiratia cateva secunde
3. Expirati foarte incet, tinand pieptul incordat, strangand abdomenul si ridicandu’l incet, pe masura ce aerul iese din plamani. Cand aerul a iesit complet, destindeti pieptul si abdomenul. O mica practica, un numar de exercitii facute cu atentie, va usura aceasta etapa a exercitiului care, o data insusit, se va realiza apoi in mod automat.

Este de notat ca prin acest fel de respiratie intra in actiune toate componentele aparatului respirator, functioneaza toate regiunile plamanilor, chiar si cele mai indepartate celule aeriene. Totul este pus in miscare si executa lucrarea necesara unei purificari ideale si a unei acumulari de forte uriase. Cavitatea toracica se dilata in toate directiile. Veti observa, de asemenea, ca respiratia completa este in esenta o combinatie a tuturor celor trei feluri – inferioara, mijlocie si superioara – urmand una alteia rapid, in ordinea indicata, pentru a realiza o respiratie uniforma, continua si completa.
Este foarte folositor sa faceti acest exercitiu stand in picioare in fata unei oglinzi, cu mainile pe abdomen, pentru a’i simti miscarile, ceea ce ajuta mult la intelegerea mecanismului respiratiei complete. La sfarsitul inspiratiei este util sa ridicati din cand in cand umerii, care ridica la randul lor claviculele si permit aerului sa patrunda liber in lobul superior al plamanului drept, unde se cuibaresc adesea germenii tuberculozei.


Stiinta respiratiei in yoga - Yog Ramacharaka

dane

Numarul mesajelor : 203
Data de inscriere : 18/04/2009

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum