Proba renuntarii

In jos

Proba renuntarii

Mesaj  dane la data de Lun Iun 01, 2009 8:10 pm

Doi Sadhusi traiau intr-un loc sfant. Unul dintre ei a fost multimilionar inainte sa abordeze calea renuntarii. Chiar si dupa ce a devenit Sadhu, copiii sai se ingrijeau de necesitatile lui materiale si astfel, el avea servitori si tot confortul pe care si l-ar fi dorit. Cellalt Sadhu ducea o viata extrem de austera. El traia cu paine si apa si nu avea absolut nimic in afara hainelor pe care le purta, a unui vas pentru apa si a unei blani de caprioara. Viata lui era foarte austera. Sadhu cel sarac era mandru pentru presupusul sau spirit al renuntarii si obisnuia sa-l ia in ras pe Sadhu cel bogat. El chiar vorbea cu desconsiderare de cel din urma oricand intalneaalti Mahatma-si sau devoti.

“ Se simtea prea in varsta pentru a duce povara unei vieti de cap de familie, asa incat acum se preface ca a renuntat lacele lumesti, imbratisand calugaria (sannyasa). Dar priviti in ce lux traieste!”

Stralucirea vana a orgoliului si ingamfarii a condus cu timpul la o mare cearta, iar Sadhu cel sarac s-a apropiat intr-o zi mandru de Sadhu cel bogat si, facand parada de renuntarea sa , a spus: “Ce mare putere este in renuntare! Insa ea trebuie sa fie reala si autentica, precum a mea. Ai renuntat fara indoiala la bogatie si la familie. Dar cand o sa renunti la aceasta viata luxoasa?”

“Chiar acum, Narayan. Vino, sa mergem la Uttarkasi!”, a replicat instantaneu Sadhu cel bogat.

Sadhu cel sarac a fost luat pe neasteptate. Dar mandria lui si dorinta de a dovedi ca propunerea Sadhu-lui bogat nu era serioasa l-au facut sa-l urmeze pe acesta.Ei au mers asa cam un kilometru sau doi si tocmai cand ajunsesera la iesirea din asezarea lor, Sadhu cel sarac si-a amintit deodata ca–si lasase vasul pentru apa si pielea de caprioara in chilie. El a spus: “Te rog asteapta-ma. Trebuie sa-mi recuperez vasul pentru apa si pielea de caprioara”.

Sadhu cel bogat a zambit semnificativ.


Ce inseamna adevarata renuntare? Este renuntarea la atasament, la iluzia lui ”eu “ si “al meu”. Sadhu cel bogat era gata sa renunte la tot luxul intr-o clipa; Sadhu cel sarac se agata de vasul lui pentru apa si de pielea de caprioara.

dane

Numarul mesajelor : 203
Data de inscriere : 18/04/2009

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum