Crestinismul, partea a II'a

In jos

Crestinismul, partea a II'a Empty Crestinismul, partea a II'a

Mesaj  dane la data de Dum Iun 20, 2010 7:07 am

Ortodoxism grec
Bisericile ortodoxe grecesti sunt cele ai caror slujitori si enoriasi sunt etnici greci sau cele care folosesc liturghia greaca si adera la dogmele ortodoxismului de rasarit.
Crestinismul a devenit religie consacrata in timpul domniei imparatului Constantin cel Mare care s’a convertit la crestinism dupa ce a vazut o imaginii a crucii pe cer.
Biserica Ortodoxa greaca este o ramura a Bisericii Ortodoxe de Rasarit (la randul ei, s’a desprins de Biserica de la Roma, in 1054, acest eveniment purtand numele de Marea Schisma). Divizarea a fost determinata in parte de caderea Imperiului Roman si de prosperitatea continua a Imperiului Bizantin in Est, dar si de introducerea clauzei de Filioque in versiunea romana a Crezului de la Niceea (documentul oficial prin care se afirma credinta crestina), potrivit careia Sfantul Duh purcede de la Tatal si de la Fiul.
Biserica Ortodoxa crestina este al treilea mare grup crestin din lume (cu circa 350 milioane de credinciosi), dupa Bisericile Romano-Catolica si Protestanta, si are o influenta deosebit de puternica in Grecia si Cipru.
Desi Maica Domnului (Theokotos) este o figura importanta in credinta lor, bisericile ortodoxe nu sunt de acord cu dogma romano-catolica a Imaculatei Conceptiuni. Totusi, ele cred ca a ramas fecioara si adus o viata fara de pacate, dar sarbatoresc Adormirea Maicii Domnului, nu ridicarea ei la Ceruri.

Crestinismul, partea a II'a 03athosgreeceholymonast

Catolicismul
Cuvantul „catolicism” (care ad litteram inseamna „universal”) se poate referi la ceea ce este ortodox in cadrul bisericii crestine, insa mai frecvent se refera la doctrinele Bisericii Romano-Catolice.
La inceput, Biserica crestina era organizata in cinci episcopii, conduse de patriarhii Romei, Alexandriei, Antiohiei, Constantinopolului si Ierusalimului, cea de la Roma fiind considerata primus inter pares, caci episcopul Romei (papa) era considerat succesorul Sfantului Petru (pe care Iisus il numise astfel dupa cuvantul care inseamna „piatra” in limba aramaica, adica piatra pe care avea sa isi zideasca biserica.
Printre dogmele distinctive ale Bisericii Romano-Catolice se numara infaibilitatea papei, premisa ca Biserica este singura depozitara a adevaratelor invataturi ale lui Hristos si ale apostolilor, in totalitatea lor, doctrina transsubstantierii (potrivit careia painea si vinul sunt chiar trupul si sangele lui Iisus), precum si credinta in purgatoriu (un loc sau o stare de suferinta in care se afla sufletele pacatosilor, unde acestia isi ispasesc pacatele inainte de a merge in rai).
Crestinismul, partea a II'a 03thevaticancounsel


Protestantism
Protestantismul este termenul generic care desemneaza o mare varietate de biserici asociate cu Reforma protestanta si e una din cele trei ramuri ale crestinismului.
Protestantismul a aparul in 1517 cand Martin Luther, un calugar german, a afisat cele 95 de teze ale sale, reprezentand o critica la adresa Bisericii Romano-Catolice de atunci, pe usa bisericii castelului din Wittenberg. Ideologia lui s’a raspandit rapid in toata Germania si in alte tari in nordul Europei; intr’un sens mai larg, termenul de „protestantism” a ajuns sa desemneze acele biserici care pledeaza pentru separarea de Biserica Romano-Catolica.
Principalul subiect de disputa a fost acordarea de indulgente de catre Biserica Catolica, bazata pe premisa ca iertarea pacatelor putea fi obtinuta numai prin penitenta si chiar prin plata unor sume de bani catre reprezentantii Bisericii, practica pe care protestantii o considerau gresita.
Bisericile protestante cred ca mantuirea vine din credinta ca Hristos a rascumparat pacatele omenirii murind pe cruce si ca ea depinde de mila lui Dumnezeu si nu de straduintele oamenilor. Pentru ei, scriptura este singura doctrina suprema si ei neaga autoritatea episcopilor, a papei sau a traditiei. Exista aproximativ 590 de milioane de protestanti in intreaga lume.


Crestinismul, partea a II'a 03martinlutherbible


dane

Numarul mesajelor : 203
Data de inscriere : 18/04/2009

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum