Iudaismul

In jos

Iudaismul Empty Iudaismul

Mesaj  dane la data de Mier Iun 09, 2010 3:24 am

Se stie ca religia este greu de definit, ea putand fi identificata mai usor dupa partile sale componente. Ninian Smart, istoric al religiilor, a identificat sapte dimensiuni care constituie o religie: doctrinara, empirica, rituala, mitologica, sociala, etica si morala. Lumea unica formata din totalitatea acestor sapte dimensiuni face din fiecare religie un … ism.

Cele sase tipuri de …isme sunt: Iudaismul, Crestinismul, Islamismul, Budism si alte religii din Asia de Sud, Religii locale, Religii regionale.Iudaismul a fost incadrat intr'o categorie de sine statatoare datorita importantei sale ca forma cea mai veche de monoteism semitic si influentei sale considerabile atat asupra crestinismului, cat si a islamismului, despre care se poate spune ca au dezvoltat, modificat sau interpretat perceptele sale.


Iudaismul apartine familiei celor trei mari religii monoteiste ale lumii – iudaismul, crestinismul si islamismul. Are origini commune cu islamismul, in care ii regasim pe unii dintre patriarhii sai, si anumite doctrine si practici. Iudaismul nu este doar o religie, ci un mod de viata, o rasa si o cultura. E foarte divers – exista evrei ortodocsi, reformati, askenazi, sefarzi si alte grupuri definite etnic, din toate rasele, raspandite in intreaga lume. Unii evrei sunt complet laici si pot sa nu practice nici unul dintre ritualurile religioase prevazute in halaha (legea iudaica care cuprinde 613 porunci dar si legi propuse de rabini).
Iudaismul 01iudaismortodoxevreior

Termenul de iudaism vine de la Iuda, al patrulea fiu al lui Iacob, ai carui 12 fii au devenit fondatorii celor 12 triburi ale Israelului antic. Desi etimologic termenul se refera numai la unul dintre aceste triburi, in sens modern evreii sunt toti descendentii lui Iacob (cunoscut si sub numele de Israel).

Pentru evrei, exista un singur Dumnezeu, care s’a aratat lui Avraam, Isaac si Iacob. Poruncile, legile si regulile i’au fost transmise pe Muntele Sinai lui Moise, care a izbavit poporul lui Israel din robia indurata in Egipt. Ele formeaza Tora, cea mai importanta scriptura a iudaismului. Dumnezeu este imaterial, omnipotent, omnscient, etern, sfant, milostiv si drept si, in acest sens, iudaismul are multe in comun cu islamismul.
Iudaismul 01papazidulplangerii

Ideea de Mesia este de asemenea esentiala in credinta iudaica. Se crede ca Mesia, un descendent al lui David (mare rege al Israelului) va face Israelul suzeran in lume, creand o imparatie a pacii, reconstruind acolo Ierusalimul si Templul Sfant si punand capat rautatii si pacatelor. Spre deosebire de crestini, evreii nu cred ca Iisus este Mesia si resping categoric conceptul Trinitatii.
Iudaismul 01iudaismreformatziuaieArticol preluat din "... isme. Sa intelegem religiile", Theodore Gabriel & Ronald Geaves, Editura RAO

dane

Numarul mesajelor : 203
Data de inscriere : 18/04/2009

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum